Horoskopai.lt

Pažink save geriau…

2023 kieno metai? Kiškio simbolis

Europietiškojoje tradicijoje velykinis kiškis arba triušis simbolizuoja prabudimą ir naują gyvenimą, yra Mėnulio dievybės Oestros (teutonų) arba Eostros (anglosaksų), nuo kurios ir kilo Velykų vardas Easter. Todėl velykinis kiškis simbolizuoja atgimimą, prisikėlimą – lygiai taip pat, kaip ir naujo Mėnulio gimimas.

Amerikos indėnams Didysis Kiškis Manabozo – tėvas ir sergėtojas, kūrėjas ir transformuojanti jėga, keičianti žvėrišką žmogaus prigimtį. Jis vaidina Gelbėtojo, Kūrėjo, Klestėjimo, Šviesos personifikacijos vaidmenį. Tai Didysis Manitu, gyvenantis Mėnulyje su savo močiute; „visų vandenų davėjas, vėjų valdovas ir sniego brolis”.

Egipte kiškis yra Toto emblema ir asocijuojasi su Mėnuliu. Totas – tai dievas teisėjas, dalyvaujantis sveriant širdį ir užrašinėjantis duomenis. Jis – Mėnulio dievas ir galva, rašto, meno ir mokslų išradėjas. Egiptiečiai tikėjo, kad Totas jiems padovanojo hieroglifų raštą. Egiptiečių hieroglifuose kiškio ženklas reiškė būties sampratą.

Indėnų algonkinų tikėjime Didysis Kiškis buvo demiurgo pavidalas. Toks pat mitas žinomas ir egiptiečiams.

Graikijoje Mėnulio deivė Hekatė asocijavosi su kiškiais. Graikų – romiečių simbolikoje velykinis kiškis simbolizuoja vaisingumą. Kiškis – gyvūnas – pasiuntinys ir Hermio (Merkurijaus), taip pat Afroditės ir Eroso atributas. Kupidonas dažnai vaizduojamas su kiškiais.

Germaniškasis Hekatės ekvivalentas buvo deivė Harek, taip pat visada pasirodanti kiškių apsuptyje.

Žydai kiškį traktavo kaip nelabą gyvūną, simbolizuojantį gašlumą.

Kinijoje kiškis simbolizavo imperatoriaus žmoną, ilgaamžiškumą. Kiškis buvo antras iš 12 Kinijos imperatoriaus emblemų, simbolizuojančių in (yin) pradą monarcho gyvenime. Kinai kiškį traktavo kaip gyvūną, nuspėjantį ateitį, tikėjo, kad jis gyvena Mėnulyje.

Afrikiečių mitologijoje hugenotams kiškis irgi asocijavosi su Mėnuliu.

Budizme kiškis buvo Budos apgyvendintas Mėnulyje. Kai Buda buvo alkanas, kiškis pasiaukodamas pasiūlė save kaip maistą ir pats šoko į ugnį. Indų ir budistų mene kiškis pasirodo su nepilnu mėnuliu.

Skandinavų mitologijoje kiškiai tarnauja Frėjai, vaisingumo deivei.

Teutonų Mėnulio deivės Holda, Harkė, arba Harfa, visada pasirodo lydimos kiškių, nešančių joms įkandin fakelus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.